Fogágybetegség

Mit nevezünk fogágybetegségnek?

A fogágybetegség – hasonlóan a fogszuvasodáshoz – népbetegség. Valamilyen fokon a magyar felnőtt lakosság nagy százalékban érintett. A vizsgálatok igazolták, hogy a fogágybetegség szoros összefüggést mutat a szájhigiénével.

Az íny nagyon szoros tapadással rögzül egészséges esetben a fog nyakán. Azonban kóros ingerek hatására ez a szoros rögzülés megszakadhat. Ilyenkor baktériumok juthatnak egyre mélyebben a fog és az íny, majd a csont közé.

Enyhébb fogágybetegségekhez soroljuk a legenyhébb ínygyulladást, vagy akinek egy-két ínypapillája gyulladt . A súlyosabb esetekhez soroljuk csak a súlyos parodontalis (fogágybetegség) tapadásveszteséget mutató egyéneket , akkor a felnőtt lakosság kisebb hányada szenved valóban fogágybetegségben.

Mi hajlamosíthat fogágybetegség kialakulására?

 • gyenge immunrendszer
 • herpesz vírus
 • gombák jelenléte
 • A diabetes, bizonyos vérképzőrendszeri betegségek (leukaemia, szemcsés fehérvérsejtek hiánya, agranulocytopenia), fehérvérsejt csökkenése (agranulocytosis)
 • szerzett, örökletes immunhiányos állapotok,
 • bizonyos gyógyszerek kúraszerű szedése
 • örökletes faktorok,
 • dohányzás,
 • helytelen táplálkozás
 • stressz
 • szív- és érrendszeri betegségek előfordulásakor

Milyen betegség következtében veszíthetjük el fogainkat?

 • Fogszuvasodáskor, vagy
 • a fogak gyökereit körülvevő szövetek leépülésének következtében

Hogyan diagnosztizáljuk?

A diagnózis során kiderítjük, hogy a fogágybetegség melyik klinikai formájával állunk szemben, milyen a betegség lokalizációja, kiterjedése, súlyossága és prognózisa. A szájhigiéné értékelésekor vizsgálhatjuk a lepedék, a puha dentalis plakk, valamint a kemény fogkő jelenlétét és a fogkőképződés mértékét. A lepedék tele van baktériumokkal. A szájvizsgálatkor a fogak stabilitása is megállapításra kerül, mivel a fogkő csontpusztuláshoz is vezethet, ami a fogak elvesztésével is járhat.

Az ínyszél színe, a szövetek konzisztenciája és az ínyszél vérzékenységi tendenciája alapján értékeljük az íny állapotát. Minden betegség esetében a helyes diagnózis a sikeres terápia záloga.

Mikor gyulladt a fogíny?

Gyakran a felgyülemlő fogkő felszínére rakódott lepedékben élő baktériumok váltják ki a gyulladást. Egyértelmű jele a gyulladásnak, ha az ínszél enyhe irritáció hatására vérzik, az íny szél színe elváltozott, duzzadt. A teljesen ép íny szokványos irritáció hatására (fogmásos, rágás stb.) nem vérzik.

Okozhat-e gyógyszer ínymegnagyobbodást?

Több, széles körben alkalmazott gyógyszer melléhatásaként fejlődhet ki ínybetegség. Régóta tudjuk, hogy az epilepsziás betegek által szedett hidatoin ínymegnagyobbodást okoz – ma már ritkán alkalmazzák az ideggyógyászok. A magas vérnyomás ellen adott Ca-csatorna blokkolók és a szerv transzplantáción (vese, szív) átesetteknél a szerv kilökődését gátló ciclosporin okoz ínymegnagyobbodást. A gyógyszer okozta ínymegnagyobbodás mértékét sok minden befolyásolhatja, többek között a fogágy állapota, helyi irritáló tényezők, a szájhigiéné minősége, az egyéni hajlam és az életkor.

Hiánybetegségekből kialakulhat-e ínybetegség?

Bár számos vitamin- és proteinhiányos állapot felelőssé tehető a szervezet védekező mechanizmusának változásáért, de elsősorban a súlyos C-vitamin-hiány talán kifejlődő skorbutban észlelhetők jól definiálható ínytünetek.

Mi okozhat még ínybetegséget?

Nagyon sok helyi és általános oki tényező okozhat ínybetegséget. A leggyakoribb vírusos (herpesvírus) és gombás ínygyulladás, különböző bőrgyógyászati betegségek szájtünetei, allergiás ínygyulladás (higany-, nikkelallergia) ínysérüléskor, ínyvisszahúzódáskor, örökletes ínybetegségek (, az íny daganatai és idegentest-reakciók (pl. az ínybe került amalgámreszelék okozta tetováció).

Miben különbözik az agresszív fogágybetegség, a krónikustól?

Az agresszív fogágybetegség elsősorban abban különbözik a krónikustól, hogy jelentős tapadásveszteség és csontpusztulás alakul ki viszonylag rövid időn belül.

Szövetpusztulás mértéke soha nincs összhangban a száj higiénés állapotával. Nagyon gyakori, hogy az agresszív fogágybetegség halmozottan fordul elő a családban.

A fogágybetegség megelőzése, prevenciója

Már fiatalkorban kell elsajátítani a helyes életvitelt, a jó szájhigiénés szokások betartásával!