Foghúzás

Foghúzás: Hogyan távolítja el a fogorvos a rossz fogat, mit tegyünk és mit ne foghúzás után?

Hogyan távolítja el a fogorvos a rossz fogat, mit tegyünk és mit ne foghúzás után?

A foghúzásnak (extractio) hívjuk azt a műveletet, mikor a fogat eltávolítjuk a szájüregből. A fogak leggyakoribb eltávolítása az előrehaladott fogszuvasodáskor történik. Más ok miatt is folyamodhatunk foghúzáshoz: pl. fogból, foggyökérből kiinduló csonthártyagyulladás, a laza rostos kötőszövetben tovaterjedő gyulladás, sepsis, fájdalmat okozó beteg fog, krónikus gyulladást fenntartó fogat, vagy ép fogat is eltávolíthatunk pl. fogszabályozási szempontból.

Általában helyi érzéstelenítésben végezzük. Nem tartozik általában a ún. sebészeti beavatkozások közé, ugyanakkor létezik sebészeti fogeltávolítás is, melyhez akkor folyamodunk, ha a konzervatív módszerekkel nem sikerül eltávolítani a fogat.

Az extractio után gondos sebellátás következik. Ennek során az orvos ellenőrzi a sebszéleket, ha a fogmedercsont széle letöredezett, csontcsípővel eltávolítja azt. Ha a gyulladt fogat távolított el, az alveolus üregét ki kell kaparni. A sebüreg kitakarítása után a sebszéleket az orvos nyomással közelíti egymáshoz. Szükség esetén, ha a vérzés nem szűnik, összehajtogatott gézlapra ráharaptat, majd 15 perc múlva ellenőrzi a thrombus kialakulását. Amennyiben a vérzés nem szűnik meg, vérzéscsillapítót vagy öltéseket helyez be.

Műtéti fogeltávolítás

Műtéttel távolítjuk el a fogat, illetve foggyökeret a következő esetekben:

  • A fog koronáját vagy a fognyakat a szuvasodás elroncsolta, és a fogó felhelyezésekor összeroppan.
  • Erősen görbül, szétálló gyökerek (ún. preventív sculptio).
  • A gyökér középtáji vagy csúcsi harmadban bekövetkezett törése.
  • Olyan fog, amely az állcsontban marad a fejlődés helyén anélkül, hogy áttörési tendeciát mutatni (retentio), ez leggyakoribb a felső szemfogaknál. Előfordul akkor is, ha egy fog valamilyen akadály miatt nem vagy csak részlegesen tud áttörtni (impactio): eez leggyakoribb az elsó bölcsességfogaknál.

A típusos fogeltávolítás menete

A fogak eltávolítása a fogorvosi rendeléseken a leggyakoribb terápiás beavatkozás. A fogeltávolítás műtét, amelynek végrehajtását pontos betegvizsgálat, röntgenvizsgálat, szükség esetén különböző laborvizsgálatok előzik meg.

A fog úgy illeszkedik a fogmedernyúlványba, hogy abból alkalmas módon és megfelelő műszerrel kimozdítható. A fogeltávolítást anatómiai szempontból elősegíti, hogy a fog keményebb a fogmedernél, azzal nincs összecsontosodva. Így erőkifejtéssel a fogmeder bizonyos fokig rugalmasan tágítható. Idősebb korban a secerotizált fogmederből nehezebb a fogat kidöntetni, és könnyebben törik le a fogmeder széle vagy törik el maga a fog. A fogat nem húzással, hanem forgató (rotáló) vagy döntögető (luxáló) mozgással vagy a két mozgás kombinációjával távolítják el.

Alapvető követelmény a beavatkozás folyamatának és az ahhoz szükséges műszerekhez az ismerete.

A fogeltávolítás előtt, főleg ha a betegnek rossz a szájhygiénéje, ajánlatos a szájüreget 3-5 %-os hidrogénperoxiddal vagy 0,1, illetvet 0,2 %-os (Clorhexamed Cosodyl) klórhexidines oldattal átöblíteni, a fogakról és a lágy részekről a lepedéket letörölni a mikrobák mennyiségének csökkentésére. Ha fokozott fogkőlerakódás van és a fogeltávolítás nem sürgős, akkor előtte javasolt a depurálás elvégzése.

Mire kell figyelni foghúzás után?

  • Fogeltávolítás után ne piszkálja, ne szívogassa, ne nyomogassa a extractio területét, mert így a véralvadékot eltávolíthatja, ami utóvérzést okozhat.
  • Az érzéketlenség (zsibbadás) ideje alatt ne egyen, mert beharaphatja nyelvét, nyálkahártyája, félre is nyelhet.
  • A műtétet követően ne öblögessen, ne piszkálja a sebet, mert kilökődhet a véralvadék, ami vérzést és elhúzódó gyógyulást okozhat.
  • A foghúzást követő napon gondos száj- és fogápolást végezzen, távolítsa el a lepedéket, mert az jó táptalaj a kórokozóknak, amelyek fertőzhetik a véralvadékot, és ez annak széteséséhez vezethet.
  • Ha a vérzést észlel, ha szájnyitási nehézsége van, lázas, a foghúzás helye és a környéki nyirokcsomó érzékeny, fáj forduljon az orvoshoz!
  • Hideg borogatás jó tesz, szükség esetén fájdalomcsillapítás (tilos: acetilszalicilsav-tartalmú gyógyszer).

A foghúzás utáni teendőkről itt olvashat bővebben!