Implantáció utáni hasznos tanácsok

Implantáció után: most mi a teendő?

Most érkezett haza az implantátum beültetése után.  Azonkívül, hogy a száját zsibbadtnak érzi, minden más rendben van, de azon gondolkodik, hogy mire érdemes figyelnie. A legjobb, ha egyszerűen lefekszik és lazít. Ma ne erőltesse túl magát.

De még mielőtt lefeküdne, tegyen be néhány jégtasakot a hűtőbe – nagyon fontos, hogy hűvösen tartsa az arcát. Ezenkívül készítsen elő hideg italt, például vizet vagy hűtött gyógynövény- vagy gyümölcsteát.

Ellenőrzőlista: implantáció után az első nap

 • Kerülje a sportot és a nehéz tárgyak emelését.
 • Ne dohányozzon.
 • Ne igyon alkoholt.
 • Ne igyon kávét vagy fekete teát.
 • Fontolja meg egy szabadnap kivételét
 • Tartsa hűvösen az arcát, de ne túl hidegen.
 • Ha szükséges, kérjen a fogorvosától fájdalomcsillapítót.

Általános tanács: Mindig kövesse fogorvosa utasításait.

? Kérdések: „Normális, hogy….?”

Ne aggódjon- közvetlenül a műtét után bizonyos dolgok normálisa, de figyeljen teste jelzéseire. Szenteljen megkülönböztetett figyelmet az új fogainak, és adja meg nekik a szükséges plusz kényeztetést.

„Most értem vissza az implantátum beültetése után, és az arcom kezd feldagadni. Mit tegyek?”

Az implantátum beültetése után 24 óráig fontos, hogy rendszeresen hűtse az arcát jégtasakokkal, amelyeket a gyógyszertárból vagy az orvosától szerezhet be. Az az ideális, ha 20 percig hűti az arcát, majd 10 percig szünetet tart. Az első három napban tapasztalhat enyhe duzzanatot, ezután ez fokozatosan visszahúzódik. Ha nem így történik, forduljon a fogorvosához.

„Már eltelt pár óra a műtét óta, de a seb még mindig vérzik. Mit tegyek?”

Kisfokú vérzés miatt nem kell aggódnia, de leállíthatja úgy, hogy óvatosan egy steril gézlapra harap. Ha az orvos nem adott Önnek gézt, a legtöbb gyógyszertárban beszerezheti.  Ezenkívül  fontos, emlékeznie arra, hogy a száj erős öblögetése vagy szívogatása miatt – például amikor szívószálon keresztül iszik – a vérzés elhúzódhat. Ha a seb erősen vérzik, vagy a vérzés nem áll el, feltétlenül forduljon a fogorvosához.

„Amikor lefekszem, kényelmetlen nyomát vagy lüktetést érzek.”
Ezt úgy akadályozhatja meg, hogy az első éjszaka soránegy plusz párnát használ, hogy a feje a szokottnál magasabban legyen.

„Véraláfutások vannak az arcomon. Ez normális?”
Az implantátum beültetés utáni néhány napban gyakran jelennek meg véraláfutások, ezek miatt nem kell aggódnia. Amikor a szövet gyógyulni kezd, a véraláfutások színe megváltozik.

„Az ajkaim kiszáradtak, és kis repedések jelentek meg rajtuk.”
Az első 2 napban használjon vazelint, iklletve gyapjúviaszt (lanolin)tartalmazó krémet, hogy megakadályozza az ajkak kiszáradását. A szokványos ajakbalzsam általában nem elegendő. Ezenkívül igyon elég folyadékot.

„Mennyi ideig tart a seb gyógyulása?”
Az első szakasz a lágyszövet gyógyulása – ez általában egy hétig tart. A második szakasz, a csontintegráció (vagy osszeointegráció) az implantátum gyógyulása az állcsontban.

Ebben a második szakaszban csont nő az implantátumra, és fokozatosan egy erős, stabil rögzítést ad neki.

Ellenőrzőlista: mikor kell az orvosához fordulnia?

A következő tünetek jelentkezése esetén forduljon az orvosához:

 • Súlyos fájdalom;
 • Állandó vérzés;
 • Visszatérő duzzanat.

Miért fontos a megfelelő ápolás és a megelőzés?

Az implantátum körül levő, a fogínyt és az állcsontot érintő bakteriális gyulladást periimplantitisznek nevezzük. Ez az implantátumkezelés után fellépő ritka szövődmények egyike. A jó hír, hogy megfelelő szájápolással ezt általában megelőzheti, mivel a periimplantitisz többnyire a rossz szájápolás következménye. Ha az implantátum körüli lerakódásokat nem távolítja el rendszeresen, a baktériumok a fogínyen keresztül behatolnak az állcsontba, és gyulladást okoznak. A periimplantitiszes páciensek esetében a baktérium megtámadja az állcsontot is, amely idővel elsorvad. Legrosszabb esetben el kell távolítani az implantátumot. A megfelelő megelőzés tehát a legjobb, amit megtehet az implantátum ápolása érdekében.

Szájhigiéné

A megfelelő fogápolás hasonlít a sportoláshoz: ha folyamatosan végzik, nem kell sok ideig várni az eredményre. És megéri az erőfeszítés, mert az új implantátum jelentősen növeli az életminőségét.

Szájöblítés

Az implantátumkezelés utáni első néhány napban a száj öblítése az elsődleges fogápolási feladat. Egyenlőre egy érzékeny sebre kell vigyáznia, ezért ne használjon fogkefét. Közvetlenül az implantátum beültetése után várjon 3-4 órát a vérzés elállásáig, majd napi háromszor  vagy ahányszor a fogorvosa javasolja) egy percen át öblítse ki a száját. Megtörténhet, hogy klórhexidin-diglukonátot tartalmazó szájöblítő használatát javasolják.

Ellenőrzőlista: a fogak ápolása

Ha a fogorvosa javaslata nem tér el ettől, az implantátumkezelés utáni első hétben tartsa be a következő lépéseket:

 • Naponta háromszor (vagy ahányszor a fogorvosa javasolja) öblítse át a száját.
 • A műtét utáni negyedik napon kezdje el újból a fogmosást.
 • Eleinte extra puha fogkefét használjon.

A fogak megfelelő ápolása

Általában a műtét utáni negyedik napon vissza lehet térni a rendszeres és alapos fogmosáshoz. Használhatja az elektromos fogkeféjét is, de ha bizonytalan, használjon egy extra puha fogkefét az implantátum körül az első hetekben.

Fogselymek és fogkőtisztító kefék

A baktériumok a fogak közötti résekben telepednek meg, de megfelelő és rendszeres ápolással könnyen megbirkózik velük. Fogorvosa megmutatja a fogselyem és a fogköztisztító kefe használatát, amely némi gyakorlás után könnyen megy. Ezt a fogászati inpalntátummal való kezelést követő négy hét eltelte után kezdheti el.