Műtét utáni tudnivalók

Fájdalom

Minden sebészeti beavatkozást ún. sebfájdalom követ, melyet csillapítani kell. Amennyiben Önnek van általában használt fájdalomcsillapítója, akkor a fájdalommentességhez szükséges adagban és megfelelően ismételve, a gyógyszerre vonatkozó előírásokat betartva szedje azt.

Arcduzzanat

A műtéti beavatkozások nem csak fájdalommal, hanem arcduzzanattal is járhatnak. Ez általában a műtétet követően néhány óra múlva és a legerősebb másnap, harmadnap reggel. Ezt követően rohamosan csökken megszűnik. A duzzanatot jelentősen lehet csökkenteni a műtét után alkalmazott arcjegeléssel. Az arcjegelés végzéséhez az előzőleg behűtött jégakkut valamilyen textíliába becsavaruk és néhány percre a műtét feletti arcterületre tesszük. Néhány perces szünetekkel folyamatosan lehet ismételni a műtét napján. Az arcjegelés csak a műtét napján hasznos és hatásos!

Arclilulás, megkékülés

A műtét nagyságától és a kötőszövet egyéni szerkezetétől függ a kékülés mértéke. A kékülés az esetek egy részében elmarad, a másik részében különböző mértékű lehet. Amennyiben fájdalom, láz nem jelentkezik, akkor még a különösen nagy mértékű kékülés sem jelez szövődményt.

Szájzár

Természetesen kialakulhat a műtét során hosszan nyitva tartott száj miatt. Mértéke különböző lehet. Amennyiben fájdalom, láz nem jelentkezik, úgy a tartósan fennmaradó szájzár sem tekinthető szövődménynek.

Étkezés

Mivel a szájüregben műtét során seb keletkezik, ezért a rágás, nyelés nehezebb lehet. A sebet kímélve a varratszedés napjáig, illetve a seb érzékenységéig pépes, illetve folyékony táplálékot tanácsos fogyasztani.

Tisztántartás

Már a műtét napján is minden étkezés után fogat kell mosni. A sebet óvatosan, puha fogkefével meg kell mosni. (Ennek módszere, hogy a fogkefét ráfektetjük a sebre és hátulról előrefelé húzva a lepedéket lemossuk róla.) Az első 2-3 napokban az étkezés után a gyógyszertárakban recept nélkül megvásárolható Corsodyl vagy Chlorhexamed használata ajánlott a gyógyszerre vonatkozó előírásoknak megfelelően.

Fogsor viselése

Az orvossal történt konzultáció során kapott tájékoztatás erre vonatkozóan is betartandó. Amennyiben kivehető fogsora van, úgy azt tilos használni a varratszedésig. Ettől eltérő is lehet az ajánlás, vegye figyelembe orvosa tanácsait!

Orrfúvási tilalom, orrvérzés

Az orrfúvási tilalom csak azoknál a pácienseknél áll fenn, akinél a műtét az megnyitásával járt. Ilyenkor az arcüreg nyálkahártyája óhatatlanul sérül, ami vérzéssel jár. Ennek időtartama kb. a műtét napjától számított két hét. Tüsszenteni csak nyitott száj mellett szabad. Orrdugulás esetén a gyógyszertárakban recept nélkül kapható Nasivin használata javasolt a gyógyszerre vonatkozó előírások betartásával. A nyálkahártya sérülés miatt néhány napig az orrból, illetve hátul a garatból vérzés váladék jöhet.

Alsó ajak zsibbadása

Alsó hátsó fogakat érintő műtétek esetén néha elkerülhetetlen, hogy az alsó ajkat ellátó ideg átmeneti funkciózavara miatt időszakos alsó ajakzsibbadás kialakuljon.

Posted in Hasznos tanácsok.