Bölcsességfog

A nyolcadik fog a legutolsó a sorban a bölcsességfog.

Az embernél 32 maradó fogat találunk: 2 metszőt, 1 szemfogat, 2 kisőrlőt és nagyőrlőt kvadránsonként. A 8-as fog, általában a legnagyobb méretű fog, ami az emberi szájüregben található a bölcsességfog.

Bölcsességfog 18-30 éves korban tör elő legkésőbb, -sokszor kellemetlenségeket, fájdalmat okozva-, ezért is kapta ezt a nevet, amikor a közhiedelem szerint a legtöbb tudás birtokában van az ember. Egyre gyakrabban elő sem tör.

Melyek a leggyakoribb problémák, melyet a bölcsességfog okoz?

A bölcsességfog akár az arc irányába is veheti a növekedési formáját. Mely szintén kellemetlen, fájó érzéssel jár együtt, hiszen irritálja az arc nyálkahártyáját, és erős fájdalmakkal is társulhat.

A bölcsességfog növekedési folyamatában zsibbadás érzése az állkapocsban, esetenként fej és fül fájást is okozhat. Nem erős fájdalomról beszélünk, inkább állandóan jelenlévő fájdalomról, mely eléggé idegesítő, zavaró és kellemetlen tud lenni.

A növekvő bölcsességfog egy ponton kibújik, és képes akár évekig is ebben a mozdulatlan állapotban lenni. Nem bújik előbbre.

Az íny és a fog között kialakulhat egy tasak, melyben a baktériumok megjelenésével már gyulladásról beszélünk. Ez duzzadással, érzékenységgel, bűzös szájszaggal és akár szájzárral is járhat együtt.

Előfordulhat, hogy az állkapocsban kezd növekedni, mely cysta kialakulásához vezethet. A cysta roncsolhatja az állkapocs csontállományát, ezért célszerű eltávolíttatni.

Mi a teendőm?

A fogorvos röntgenfelvétellel meg tudja pontosan határozni a bölcsességfog helyzetét. A felvételből kiderül, hogy a bölcsességfog milyen szögben áll. Amennyiben a felvételből kiderül, hogy a növekedéshez nincs elég helyük, melyek előrefelé tolják az összes fogat, célszerű megválni tőle.

Amennyiben nem kerülnek idővel eltávolításra, úgy az összetorlódott fogak esztétikailag előnytelen, tisztítás szempontjából, pedig a fogaink olyan hátrányos helyzetbe kerülnek, hogy a fogszuvasodás veszélye sokkal esélyesebb, mint normál esetben. Az egymásra növő fogak sokkal inkább hajlamosabbak a szuvasodásra. Alapos fogtisztítással sem tudunk hatékonyan megszabadulni a fogakon lévő lepedékektől.

Mit kell tudni a bölcsességfogak eltávolításáról?

Ha csak helyhiány miatt nem férnek el a szájban, és erre időben fény derül a röntgenfelvételt követően, akkor van lehetőség szájsebésszel foghúzással, vagy műtéti úton a fogakat eltávolítani. A foghúzás és a műtét is helyi érzéstelenítésben szájsebész végzi.

A foghúzás (extractio)-nak hívjuk azt a műveletet, mikor a fogat eltávolítjuk a szájüregből. A fogak leggyakoribb eltávolítása az előrehaladott fogszuvasodáskor történik, vagy a bölcsességfog esetében a korábban megállapított tények esetben. Más ok miatt is folyamodhatunk foghúzáshoz:pl. fogból, foggyökérből kiinduló csonthártyagyulladás, a laza rostos kötőszövetben tovaterjedő gyulladás, sepsis, fájdalmat okozó beteg fog, krónikus gyulladást fenntartó fogat, vagy ép fogat is eltávolíthatunk pl. fogszabályozási szempontból. Helyi érzéstelenítésben végezzük. Nem tartozik általában a ún. sebészeti beavatkozások közé, ugyanakkor létezik az ún. sebészeti fogeltávolítás is, melyhez akkor folyamodunk, ha a konzervatív módszerekkel nem sikerül eltávolítani a fogat.

Az foghúzás után gondos sebellátás következik. Ha a gyulladt fogat távolítunk el, az alveolus üregét ki kell tisztítani. Szükség esetén, ha a vérzés nem szűnik, összehajtogatott gézlapra kell ráharapni, majd 15 perc múlva ellenőrizni a seb állapotát. Amennyiben a vérzés nem szűnik meg, vérzéscsillapítót vagy öltéseket helyezünk be.

Amennyiben a bölcsességfog nem csak a helyhiány miatt okoz prolémát, hanem rossz irányba nőnek, vagy beékelődtek a csontba, akkor csak a műtéti eltávolítás lehet a megoldás, melyet helyi érzéstelenítésben vagy altatásban végzünk. Az eltávolítás után a seb kitisztításra kerül, nehogy gyulladást okozzon, majd a seb összevarrása.

A műtét utáni teendők

A páciensnek antibiotikumot kell szednie, főleg, ha korábban is már gyulladásos panaszok voltak jelen. A gyógyszeres kezelés azért is nagyon fontos, hogy további fertőződés ne akadályozza a gyors gyógyulást.

A műtét után általában szükség van erős fájdalomcsillapítóra is. A jegelés pedig segíti a fájdalmat elviselhetőbbé tenni, és a duzzanat lelohasztásában is segít.

A műtét után egy ideig a rágás nehézséget fog okozni, ennek ellenére az állkacsot mozgatni kell, hogy a szájzár ne tudjon kialakulni.

A varratok kiszedésére kb. 1 hét múltán kerül sor, mely teljesen fájdalommentes.