Fogbeültetés, azaz az implantációs fogpótlás lépései

A köznyelv fogbeültetésként emlegeti azt a fogászati eljárást, amikor a hiányzó fogat egy implantációs technikával pótolja a fog- és szájbetegségek szakorvosa.

Az ismertetőt kezdjük azzal, ami mindenkit érdekel: az eljárás fájdalommentes! Helyi érzéstelenítésben végzett műtét esetén maximum zsibbadást érez a páciens, éber szedációban végzett beavatkozás során még azt sem. De erről majd később.

A Hermesz Dental fogászaton számtalan ilyen beavatkozást végeztünk már, így tudjuk, melyek azok a leggyakrabban felmerülő kérdések, melyek a fogbeültetés kapcsán a pácienseket foglalkoztatják.

Ezért készítettük az alábbi összeállítást, ami az implantációs fogpótlás menetét írja le. Ha ezek után is maradtak kérdései, kérem keressen a fejlécben elérhetőségeken, vagy a Kapcsolat oldalon!

Fogbeültetés menete

Fogászati probléma felderítése

A helyes diagnózis felállításához alapos állapotfelmérésre van szükség, melynek során panoráma röntgen és CT felvétel is készül.
Az eredmények kiértékelése után írásos kezelési tervet készítünk, majd árajánlatot adunk a pácienseinknek.

A kezelési tervből kiderül, hogy hányszor kell a fogászaton a fogbeültetés kapcsán megjelenni. Azt is megmutatja, hogy a fogászati kezelések esetenként maximálisan mennyi időt vehetnek igénybe. A tervezet átadásakor a garanciális feltételek megbeszélésére is sor kerül.

A fog implantációs műtét (fogbeültetés) folyamata

A fogászati műtéti beavatkozás ebben az esetben a fog implantátum csavar állcsontba történő beültetését jelenti. Ez a csavar tartja majd a fogpótlást. A műtétet a fogorvosi rendelőben, steril körülmények között szájsebész szakember végzi. A beavatkozás történhet helyi érzéstelenítésben, vagy éber szedációban, azaz fájdalommentesen.

A megfelelő vastagságú és hosszúságú implantátumok a CT felvétel alapján előre megtervezett pozíciókban kerülnek beültetésre.

A műtét végén a páciens kap egy fájdalomcsillapítót, és egy hűtőtasakot, melyet a szájsebész iránymutatása alapján kell használnia. Orvosától megkapja azt a teljes körű felvilágosítást, mely alapján a gyógyulási folyamat problémamentesen lezajlik.

Gyógyulási idő alsó állcsontnál 3 hónap, felső állcsontnál 3-4 hónap. A gyógyulási idő alatt az implantátum becsontosodik.

Az utolsó szakasz

A műtéti gyógyulást követően helyi érzéstelenítés mellett felszabadítjuk az implantátumok tetejét, majd gyógyulási csavart helyezünk 1 hétre az implantátumokra, melyek azt segítik elő, hogy a beültetés körül egy esztétikus fogíny alakuljon ki.

Majd ezt követően 1 hét alatt elkészül a fogmű, fogsor, majd annak rögzítése a beültetett implantátumon, a következők szerint:

A fogsor átadása előtt, és a felszabadítást követően 1 hét múltán lenyomatot veszünk az implantátumokról és a fogívekről speciálisan, hogy minél tökéletesebb harapást tudjunk elérni. Fogtechnikai laborunkban a CAD-CAM technológiának köszönhetően elkészül a tökéletes implantációs fogpótlás. A legmodernebb technológiának köszönhetően a tökéletes harapást érünk el, esztétikus fogakat, a fogsorba illeszkedő, kényelmes rágást/harapást biztosító lesz az új foga.

Finomhangolással elkerülhető, hogy a páciens evés közben az új foga miatt kellemetlenül érezze magát.
Végül átadjuk a beültetett fogat és megbeszéljük, hogy mikor időszerű a következő kontroll vizsgálat.

Ha ezek után is maradtak kérdései, kérem keressen a fejlécben elérhetőségeken, vagy a Kapcsolat oldalon!