Fogászati beavatkozás altatásban

Altatás – Fogászati szedálás (bódítás)

A szedálás (bódítás) az az orvosi beavatkozás amelynek során a páciensek egy kellemes oldott állapotba kerülnek. A módszer lényege a kezeléstől való félelem, szorongás legyőzése, a hosszú kezelésekkel való kellemetlenségek elviselése.

A fogászati beavatkozásokhoz általában a szedáció két fajtáját alkalmazzák.

• inhalációs szedálás (enyhe szedálás) kéjgáz és oxigén belélegeztetésével
• intravénás szedálás (éber szedáció), amelynek során egy számítógép által vezérelt infúziós pumpa segítségével nyugtatókat, altatókat, fájdalomcsillapítókat juttatnak be a páciens érpályájába

Az éber szedációnak különböző mélységi fokozatai vannak, az enyhétől a mélyebb alvó állapotig. A páciens érzékelheti a környezetét, kérdésekre válaszolhat, de hosszabb, rövidebb időre álomba merül és a beavatkozás alatt történtekre nem fog emlékezni. A páciens légzése megtartott, a garat és a köhögési reflex bár nem szűnik meg csökken, ezért fontos, hogy a beavatkozást előtt 5 órával szilárd ételt, 3 órával megelőzően folyadékot sem fogyasszon a páciens.

A fájdalommenteséget nagymértékben a fogorvos által végzett helyi érzéstelenítés biztosítja.

Éber szedáció alkalmazása javasolt

• Hosszan tartó, „kellemetlen” szájsebészeti beavatkozásoknál
• Kiterjesztett kezeléseknél (egy ülésben több beavatkozás)
• fogbeültetéseknél
• A fogászati beavatkozástól fokozottan félő pácienseknél
• Fokozott garatreflexű páciensek

Éber szedáció alkalmazása nem javasolt

• súlyos, nem megfelelően beállított szív-és érrendszeri, légzőszervi, idegrendszeri vagy daganatos betegségek
• vérzékenységgel járó betegségek
• terhes nők
• a beavatkozás előtti étel és folyadékfogyasztásra vonatkozó előírások megszegése
• kísérő, otthoni felügyelet hiánya

Az éber szedációt minden esetben aneszteziológus szakorvos végzi. Az beavatkozás előtti vizsgálat részét képezi a páciens egészségi állapotára vonatkozó kérdőívnek a kitöltése. Laboratóriumi vizsgálatok kivételes esetektől eltekintve nem szükségesek. A rendelőből való távozáshoz felnőttkorú kísérő biztosításáról gondoskodjon.

Az éber szédítő rendkívül biztonságos, minimális rizikóval járó beavatkozás.

Nagyon ritkán előforduló szövődményei a következők

• nyelési és köhögési reflex csökkenése, ami a szájüregben összegyűlő váladék tüdőbe kerülését okozhatja
• asztmás, allergiás, erősen dohányzó pácienseknél köhögésrohamok, enyhe hörgőgörcs
• ismeretlen allergiák esetében az intravénáson adott gyógyszerekkel szemben allergiás reakciók

Az altatóorvos és asszisztense szaktudásukkal és korszerű betegmegfigyelő műszerek segítségével, gondoskodnak arról, hogy a fenti kockázatok minimálisra csökkenjenek.

Mi történik a rendelőben?

Az altatóorvos az Ön által kitöltött kérdőív alapján tájékozódik egészségi állapotáról, szükség esetén további kérdéseket tesz fel betegségével, gyógyszereivel kapcsolatban válaszol kérdéseire, (amennyiben Önnek a kérdőív áttanulmányozását követően még kérdése lenne).

Vérnyomásmérést követően a vérvételhez hasonlóan egy kanült vezet be egyik vénájába. Ezen keresztül adagoljuk teljes biztonsággal az infúziót, a fájdalomcsillapítót és az altatószert egy számítógép által vezérelt pumpával.

A fogászati kezelés a szokásos módon zajlik, a beteg helyi érzéstelenítőt kap. A kezelés teljes ideje alatt egy monitorral figyeljük a pulzusszámát, a vér oxigén telítettségét és a vérnyomását.

A kezelés befejezésével a gyógyszerek leállítását követően a szedációs állapot percek alatt megszűnik. A pácienst megfelelő körülmények között megfigyeljük, a vénában bevezetett kanült eltávolítjuk. Miután megbizonyosodtunk arról, hogy teljes biztonsággal elhagyhatja a rendelőt, kísérője jelenlétében a szükséges tanácsokkal ellátjuk.

A szedációt követő 12 óra hosszat tilos a gépjárművezetés, sportolás, alkoholfogyasztás, a különös koncentrációt, odafigyelést igénylő tevékenységek végzése. Utcán gyalogosan, kerékpárral, illetve tömegközlekedési eszközzel való közlekedés felnőtt korú kísérővel javasolt. Nyugtató-, altató hatású gyógyszereket csak orvosi javaslatra használhat.