Foghúzás utáni fájdalom

Foghúzás utáni fájdalom - minden, amit tudni érdemes róla

Hasznos tanácsok a foghúzás utáni fájdalommal kapcsolatban

A foghúzás utáni fájdalom egy ritkábban előforduló, de valós eshetőség. Ez egy olyan probléma tehát, amiről érdemes beszélni. Ha foghúzás után fáj a kihúzott fog helye, akkor egy természetes folyamatot élünk át.

A fog eltávolítása mindenképpen a végső megoldás, amit ha csak lehet kerülnek a fogorvosok, de vannak esetek amikor erre nincs lehetőség. A menthetetlen fog sok esetben gyulladt, így a környezetében levő fog íny is gyulladásban van.

A fogászati kezelések után minden páciens részletes tájékoztatást kap arról, hogy milyen problémák (pl: fájdalom) jelentkezhetnek. Minden eset egyedi, ennek ellenére hasznos lehet az alábbi összefoglaló.

Mit kezdhetünk a foghúzás utáni fájdalommal?

A foghúzás után egy nyílt seb van a fog helyén, ez összehúzódás közben érzékeny és fáj, a gyulladt fogíny pedig érzékenyebb, lassabban gyógyul. A fájdalom oka itt keresendő.

Mit tegyen akkor, ha a foghúzás utáni fájdalom már életminőségében zavarja Önt?

Minden körülmények között tartsa be a fogorvos pontos útmutatását, mit szabad és mit tilos.

Kerülje az olyan tevékenységeket, melyek a gyógyulást veszélyeztetik. Ilyen például a hajolás és a nehéz tárgyak emelése. Ha a kezelés után javul a közérzete, akkor erről könnyen megfeledkezhet. Ezeknél a mozdulatoknál olyan impulzusok érik a sérült fogínyt, ami gátolja a gyors hegedést, a gyógyulást, így a fájdalom is nagyobb eséllyel érezhető.

Nem szabad tejterméket fogyasztani, ezt Önnek a fogászaton is elmondják. Egyébként is jobb, ha egy ideig kerüli az evést foghúzás után. A foghúzás utáni fájdalom oka lehet az akár akaratlanul bevitt tejtermék is. Gondosan ügyeljen erre. Az ilyen termékekben levő savak hátráltatják a gyógyulás folyamatát, a seb összehúzódást.

Nem szabad figyelmen kívül hagynia a fogászaton hallott további tanácsokat sem! Például:

A száj higiéniájának érdekében javasolt a puhaszőrű fogkefe használata. A fogmosás foghúzás után is nagyon fontos, de természetesen a seb körül csak óvatosan mozogjon a fogkefével.

Tilos az öblögetés, a sebbe nyúlás és bármi ami, ami közvetlenül a sebfelszínt irritálhatja. Ha néhány napig fokozott figyelemmel él, akkor elkerülhető a fájdalom.

A fog kihúzása önmagában egy stresszt okozó tevékenység, ne tetézze ezt irritálással, vagy bármiféle olyan tevékenységgel, ami a seb helyének természetes összehúzódását gátolhatja.

A foghúzás utáni fájdalmat elkerülheti, vagy nagymértékben csökkentheti azzal, ha fogorvosa intelmeit követi, utasításait betartja.

Ha a fájdalom erősödik, akkor…

Amennyiben a jó tanácsok és a gondos figyelem ellenére a fájdalom erősödik, vagy nem múlik, mindenképpen keresse fel fogászatunkat. A kellemetlen érzést sok minden okozhatja, nincs általános megoldás, amit Önnek ilyenkor mondhatunk. Csak az Önt Sopronban kezelő orvos az, aki ebben az esetben segítséget tud nyújtani.

Egészen más a teendő akkor, ha egy begyulladt fogínyből húzta ki a fogat és egészen mást kell tenni ha a foghúzás után gyulladt be valamitől a fogíny.

Kerülendő, mindenképpen a gyógyszerek kontrollálatlan használata, vagy akár az ismerősök jó szándékú ötleteinek megfogadása. A foghúzás utáni fájdalom fogorvos utasításai alapján kezelendő.

Ha úgy gondolja, hogy fogorvosi segítségre van szüksége a fájdalom leküzdésében, kérjen időpontot telefonon a +36/20-232-0003 telefonszámon, vagy a Kapcsolat menüpont alatt itt a weboldalon.

Posted in Hasznos tanácsok and tagged .