Gyökérkezelés

Gyökérkezelés

A gyökérkezelés nélkülözhetetlen eszközei

Mikor van szükség gyökérkezelésre?

Gyökérkezelésre akkor van szükség, ha a fogbél begyullad, elhal, vagy exponálódik, vagyis megnyílik. Lényege, hogy a fogból eltávolítjuk az ideget, a gyökércsatornát kitisztítjuk és előkészítjük a gyökértömésre, majd speciális gyökértömő anyaggal letömünk minden gyökércsatornát.

Mi okozza a tüneteket?

 • fogszuvasodás (Caries)
 • repedés
 • hideg-meleg ételek, italok
 • kémiai ingerek
 • baleseti sérülés (trauma)

Hogyan történik a gyökérkezelés?

Az első lépés a helyes diagnózis felállítása.
Elvégzésének célja, hogy a fogból eltávolítjuk az ideget, eltávolítsuk a fertőzött szöveteket – akár lágy szövetek, akár fertőzött dentin – és gyökértömésre alkalmas alakú csatornát hozunk létre. A fertőzött szövetek eltávolítása történhet kézi és gépi eszközzel. A Hermesz Dental rendelőben a gépi eszköz segítségével távolítjuk el a fertőzött részt. A fertőzött rész eltávolítása után a gyökércsatorna átöblítése történik, majd szárítása. Ezek után előkészítjük a gyökértömésre, melyet speciális gyökértömő anyaggal végzünk. Letömünk minden gyökércsatornát.

A munkafolyamat igen nagy precizitást igényel.

 • röntgenfelvétel készítése a panaszos fogról
 • a gyökércsatorna rendszer feltárása – általában hagyományos kézi műszerekkel
 • a gyökércsatorna rendszer tisztítása, tágítása – a bent levő baktériumok eltávolítása, a szűk csatornák kitágítása (
 • gépi műszerrel )
 • a gyökércsatorna hosszának megállapítása (röntgen segítségével tűs kontrol felvétel alapján vagy elektromos
 • gyökércsatorna bemérő műszer segítségével)
 • a csatornák tisztítása a kimért gyökér csúcsig, fertőtlenítő folyadék alkalmazása a csatornákban
 • szükség esetén gyógyszeres lezárás

Miért fontos az izolálás?

A kofferdamizolálás a gyökérkezelés első lépésétől az utolsóig nem nélkülözhető. Segítségével szárazon, tisztán tartható az kezelt terület. Nem szivárog be nyál és vér, nem jut a szájüregbe sem szilárd, sem folyékony endodontiai eszköz vagy anyag. Nem kell attól tartani, hogy a páciens vagy az orvos hirtelen mozdulata félrenyeléshez vagy sérüléshez vezet. A kofferdamizoláláshoz, a felhelyezési technikától függően, szükség van az asszisztens segítségére, feladata az eszközök kikészítése, a gumilepedő tartása, segít a papíralátét és a keret felhelyezésében. A megfelelő kapocs kiválasztása és fogra helyezése az fogorvos feladata. Endodontiai kezeléshez általában egyetlen fog izolálása elegendő, de olyankor, a gumilepedő felhelyezése előtt, a fogmaradvány részleges felépítése szükséges. Erre az egyik legjobb megoldás a projektoros technika, amelyeknél a kitágított gyökércsatorna bemeneteibe keskeny, kúp alakú, kis műanyagot (pl. a bond applikátor hajlított vége) illesztünk, és a fogat üvegionomer- cementtel vagy kompozittal építjük fel.

Mikor teljes a siker?

A fizikai megmunkálás mellett nagyon nagy jelentősége van a fertőtlenítő szerek alkalmazásának. A gyökércsatornákat a fertőtlenítő szerrel többször átmossuk, az irreverzibilisen károsodott fog belső üregrendszerét, majd olyan töméssel zárjuk, mely a teret hermetikusan kitölti és zárja úgy, hogy megakadályozza a gyökércsatornán keresztül az újra fertőződést. A siker érdekében a helyes stratégia, megfelelő eszközöket és anyagokat kell alkalmazni.
A lényeg, hogy a gyökértömés csúcsig érjen és falálló legyen. A tökéletesen steril csatornákat a kimért gyökércsúcsig tömjük.

A gyökérkezelés elválaszthatatlan része a fog koronájának helyes rehabilitációja, mely növeli teherbíró képességét, hermetikusan zár és megakadályozza a belső elszíneződést.

Nézze meg blogcikkünket amiből megtudhatja: mire figyeljen gyökérkezelés után?