Mire figyeljen gyökérkezelés után?

Fogainkat mindennapos, intenzív igénybevételnek tesszük ki. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy megfelelően viseljük gondjukat – ám sajnos óhatatlan, hogy a legnagyobb figyelem ellenére is szükségessé válhat olykor a fogászati beavatkozás. A gyökérkezelés az egyik legmegbízhatóbb módszer akkor, ha nem szeretnénk végleg elbúcsúzni sérült vagy gyulladt fogunktól – a gyökérkezelés után azonban tanácsos a következő javaslatokat szem előtt tartani.

Gyökérkezelés után

Gyökérkezelés: fogászati eszközök

Természetes, ha a gyökérkezelés után lüktető fájdalmat érzékelünk az érintett területen, vagy érzékeny a fog, amin a beavatkozást végezték. Tapasztalhatunk ilyenkor fájdalmat és duzzanatot akkor is, ha a gyökérkezelést megelőzően nem volt különösebb panaszunk: a baktériumok elszaporodhatnak a beteg fogban, és ezzel gyulladást okozhatnak, vagy bejuthat a kezelt fogba fertőzött törmelék is – ebben az esetben újbóli ellátásra van szükség.

A statisztikai adatok szerint Magyarországon a gyökérkezelések 90-95%-a sikeres, és nem igényel hosszú távú ellátást a páciens.

Gyökérkezelés után meddig fáj a fog?

Mivel az érintett fogat, illetve annak környékét megviseli a beavatkozás, gyakori, hogy a kezelés után is fájdalmakra panaszkodik a páciens. Bár ez rövidtávon valóban nem kellemes, hosszútávon mindenképpen megéri, hiszen a gyökérkezelés a fogat teljes mértékben képes visszaállítani eredeti funkciójának megfelelően, és akár több tíz évre megóv minket a további kellemetlenségektől és persze a fájdalomtól is.

A kezelt fog és környéke néhány napra biztosan érzékennyé válik, ezt azonban kiválóan mérsékelhetjük a fogorvos által felírt, illetve a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal egyaránt. Az érintett terület napról napra kevésbé fog fájni, végül teljesen elmúlik a zavaró érzés. Előfordulhat, hogy a kezelés után duzzanatot tapasztalunk az arcon, azonban ez 2-3 napon belül optimális esetben teljesen elmúlik. Amennyiben a duzzanat hosszabb ideig megmarad, úgy mindenképpen szükséges az újbóli ellátás a szakrendelőben.

Mikor lehet enni gyökérkezelés után először? Mit ehetünk ilyenkor?

A gyökérkezelt fogat mindenképpen kímélnünk kell ahhoz, hogy a beavatkozás eredményes legyen, és hogy ne okozzunk magunknak újabb fájdalmat. Fontos, hogy a kezelt fogtól tartsuk távol az ártó behatásokat, máskülönben lassíthatjuk a gyógyulás folyamatát, esetleg újabb kezelésre szorulhatunk. Kerüljük a rágós élelmiszereket, mint a gumicukor, a karamell, stb., csakúgy, mint a ropogós ételeket, mint a csipszek, ropik, stb.

A kezelés után addig semmiképpen se étkezzünk, amíg el nem múlik teljesen az érzéstelenítő hatása. Ezután is csak óvatosan, a kemény illetve ragacsos ételeket kerülve, fogyasszunk puha, rágást alig igénylő étkeket, és fontos, hogy a kezelt területtel ellentétes oldalon rágjunk.

Mikor lehet inni a kezelés után először?

A folyadékbevitel kérdése még az evésnél is fontosabb. Ez nagyban hozzájárul a gyógyulás folyamatához, hiszen a regenerálódáshoz elengedhetetlen a megfelelő vérkeringés. A kezelést követően ezért 1-2 órával már bátran fogyaszthatunk folyadékot, ez azonban kizárólag tiszta víz legyen, vagy szénsavmentes ásványvíz! Sokat teszünk a gyógyulásunk érdekében, ha eleinte szívószálat használunk, ezzel is kímélve az igénybe vett területet.

A gyökérkezelés után minden esetben óvakodjunk a fokozott fizikai megterheléstől: a sportot vagy a fizikai munkát hanyagoljuk egy rövid időre. Fokozottan ügyeljünk arra is, hogy testünket – különösen arcunkat, fejünket – ne érje még kisebb ütés sem! Vásároljunk új fogkefét, ezzel is kerülve a fertőzött eszközök használatát. Ugyanúgy mossunk fogat, mint korábban: a napi kétszeri fogmosás és az egyszeri fogselyem-használat továbbra is ajánlott. Az érintett területre is fordítsunk figyelmet: óvatos mozdulatokkal, puha sörtéjű kefével tisztítsuk meg a gyökérkezelt fogat, ügyelve arra, hogy ne lazítsuk ki a tömést a helyéről.

Alkalmazzunk szájvizet is minden fogmosás után.

Ha Önnek is gyökérkezelésre van szüksége, jöjjön el hozzánk! Vegye fel velünk a kapcsolatot, egyeztessen időpontot munkatársunkkal – tapasztalt szakembereink készséggel várják jelentkezését rendelőnkben. Próbálja ki Ön is magas színvonalú ellátásunkat!

Posted in Fogfájás, Hasznos tanácsok.