Barázdazárás

Amint előtörnek a maradó fogak, úgy válik a leginkább aktuálissá a barázdazárás. Bár sokan tartanak a fogászati kezelésektől, a barázdazárás egy fájdalommentes beavatkozás, ráadásul számtalan előnnyel jár. A legjobb, ha minél korábban kérünk fogorvosunktól barázdazárást, hiszen ezzel számos fogainkat érintő problémát spórolhatunk meg magunknak – és gyermekünknek is – hosszútávon!

Hermesz Dental 2. Rendelő - 1

A barázdazárás egy fájdalommentes fogászati beavatkozás

Ez az aránylag egyszerű kezelés tulajdonképpen bárkinek ajánlott, aki szeretné megóvni fogait a fogszuvasodástól.

Az apró, szinte észrevehetetlen barnás, feketés elszíneződés a rágófogak felszínén azt jelzi, hogy a kórokozók már tevékeny munkát végeznek. Éppen ezért már azelőtt érdemes utánajárni az ellátás részleteinek, mielőtt megjelennének az első szuvas fogak!

Annak sincsen semmi akadálya, hogy akár gyermekeinkkel közösen vegyük igénybe ezt a szolgáltatást, sőt, ajánlott!

Ezzel sok egészséges fogat ajándékozhatunk gyermekünknek, arról nem is beszélve, hogy az első néhány élménye a fogorvosnál fájdalommentes és kellemes emlék lesz.

A barázdazárás menete

A belülről szuvas fog kívülről gyakran látszódhat csaknem teljesen épnek, ám belsőben már megindult a baktériumok kártékony tevékenykedése. A barázdazárás ezt előzi meg: ez egy fájdalommentes fogászati kezelés, foganyag veszteség nélkül, vagy csak nagyon kevés foganyag vesztéssel.

A maradó fogak előtörésük után igen rövid időn belül, mindössze 1-2 év leforgása alatt kezdenek szuvasodni. A szuvasodást a fogba bejutó baktériumok okozzák, szinte észrevétlenül. A fog barázdás részein ugyanis könnyűszerrel telepszenek meg a lepedékben, és idővel a zegzugos fogfelszínről a fog belsejébe jutnak. Mivel még a legalaposabb szájápolás során is igen nehéz – csaknem lehetetlen – elérni, hogy a mélyebb barázdák is teljességgel kitisztuljanak, szabad az út a kórokozók számára.

Ezt az útvonalat zárja le a barázdazárás nevű rutineljárás. A fogorvos ekkor egy olyan tömőanyaggal dolgozik, mely képes mélyen bejutni a fogba akár fúrás nélkül is.

Vagy minimális fúrással, mely egy igen vékony, finom fúróval történik. Ez a speciális anyag gyakorlatilag megakadályozza, hogy az ártó baktériumok a fog belsejébe jussanak, gyakran visszafordíthatatlan károkat okozva ezzel a rágófog tulajdonosának.

Barázdazárást minden életkorban lehet kérni a fogorvostól, ám célszerű mielőbb elvégezni. Éppen emiatt már gyerekkorban, 4 és 7 éves kor között, amikor feltűnnek az első maradó fogak, érdemes kérni a kezelést. A gyerekek a fogváltás után még néhány évig nem rendelkeznek igazán erős fogakkal a kalcium hiánya miatt. Így az ő fogaik sokszorta védtelenebbek a felnőttek fogaihoz képest.

Jó hír a felnőtt páciensek számára, hogy felnőtt korban sincs elkésve vele az, aki ilyenkor szeretné igénybe venni ezt az egyszerű, mégis nagyon hasznos eljárást. Ilyenkor az egyik legfontosabb érv, ami a barázdazárás mellett szól, az az, hogy sokkal tovább maradnak meg egészségesnek a barázdazárással ellátott fogaink, mint azok, melyeket lyukas fogként kezelve tömött be a fogorvos.

Egyeztessen Ön is időpontot rendelőnkben saját maga illetve gyermeke számára is! Bátran forduljon kollégáinkhoz kérdéseivel a témában, és látogasson el hozzánk egy kezelésre – hosszútávon igazán megéri!

Posted in Egyéb.