Bölcsességfog fájás esetén mit kell tenni?

A bölcsességfog előbújásának fogalma legtöbbünknek ismert, sokan már akkor is felszisszenünk, ha másoktól meghalljuk. Ez a fog jellemzően 18-25 éves kor között bújik ki az állkapocs leghátsó részében, rendeltetése szerint teljes értékű rágófog. Gyakran igen fájdalmas folyamat, mire elnyeri végleges helyét a szájban, ennek pedig több oka is lehet.

Mit tegyünk hát, ha kínzó bölcsességfog fájás gyötör?

Bölcsességfog fájás ellen mit lehet tenni?

Hiába a kellemetlen, esetenként kínzó fájdalom, nem minden esetben indokolt a bölcsességfog eltávolítása. A legjobb, amit tehetünk ilyenkor, hogy felkeressük a fogorvost, és szakvéleményt kérünk fogunk helyzetéről az állkapocsban, melyet a fogászaton tudnak megállapítani röntgen vizsgálat segítségével, súlyos esetben CT segítségével. Gyakori, hogy maga a fog olyan pozícióban helyezkedik el, hogy előbújása nem lehetséges – ekkor műtéti úton szabadulhatunk meg tőle.

Ha viszont meg lehet tartani ezeket a fogakat a szakvélemény szerint is, akkor bizony meg is kell: ilyenkor a fogorvos segít az íny megnyitásával a csíráknak, hogy megfelelően tudjanak fejlődni, ezzel is támogatva, hogy minél kevesebb fájdalom kísérje a folyamatot.

Praktikák bölcsességfog fájás esetére

Ha a fogászaton is a bölcsességfog megtartását javasolták, alkalmazzuk bátran a következő praktikák bármelyikét a fájdalom csillapítására, és legyünk türelemmel.

Vény nélkül kapható belsőleges fájdalomcsillapítókkal sokat tehetünk azért, hogy minél könnyebben vészeljük át ezt a nehéz időszakot. Válasszunk ibuprofen vagy paracetamol tartalmú gyógyszert a fájdalom enyhítésére, és a javaslatnak megfelelően alkalmazzuk rendszeresen, amíg az állandó fájdalom alább nem hagy. Bármennyire is megnehezíti napi teendőinket ez a kimondottan kellemetlen érzés, sose lépjük túl a gyógyszer szedésekor az ajánlott mennyiséget!

A köztudatban ugyan kevéssé ismert tény, de gyakran fordul elő, hogy a nem megfelelő szájhigiénia miatt begyullad a bölcsességfog környéke. A felgyülemlett lepedék és a megtelepedett baktériumok könnyedén okozhatnak kínzó panaszokat – gyakran azért nem tisztítjuk alaposan a bölcsességfog területét, mert érzékeny, ezzel pedig többet ártunk, mint amennyit használunk, a fájdalom pedig egyre erősebbé válik. Jelentősen könnyíthetünk helyzetünkön, ha külön erre a célra szerzünk be egy úgynevezett egycsomós fogkefét. Ezzel könnyebben érhetjük el a kritikus részeket, és alaposabb tisztítást végezhetünk a növekvő bölcsességfog felületén is.

Az egyik legkézenfekvőbb fájdalomcsillapítási módszer, ha külsőleg jegeljük az érintett területet. Nagyon fontos, hogy sose közvetlenül a fogon alkalmazzuk ezt az egyszerű praktikát, hiszen akár súlyos sérüléseket is szerezhetünk így, melyek további kezeléseket is igényelhetnek, a fertőzésveszélyről nem is beszélve.

Használjunk egy jégakkut arcunkon, így nem csak zsibbasztó hatását élvezhetjük a helyi fájdalomcsillapításnak, de a hűvös hőmérséklet gyulladáscsökkentőként is jó szolgálatot tehet a makacs bölcsességfog növekedése során.

Kifejezetten ügyeljünk arra, hogy maximum negyed óráig tartson egy jegelés, amit minden alkalommal legalább egy 15 perces szünet követ. A hosszan tartó hideg hatására roncsolódhatnak a szövetek!

Ha az Ön bölcsességfogával is problémák merültek fel, keresse bátran rendelőnket! Vegye fel a kapcsolatot rendelőnkkel, és kérjen időpontot kollégánktól – szakembereink készséggel várják Önt is!

Posted in Fogfájás.