Bölcsességfog eltávolítása

Mit kell tudni a bölcsességfog eltávolításáról?

Ha csak helyhiány miatt nem férnek el a szájban, és erre időben fény derül a röntgenfelvételt követően, akkor van lehetőség szájsebésszel foghúzással, vagy műtéti úton a bölcsességfogat eltávolítani. A foghúzás és a műtét is helyi érzéstelenítésben szájsebész végzi.

A foghúzás (extractio)-nak hívjuk azt a műveletet, mikor a fogat eltávolítjuk a szájüregből. A fogak leggyakoribb eltávolítása az előrehaladott fogszuvasodáskor történik, vagy a bölcsességfog esetében a korábban megállapított tények merülnek fel. Más ok miatt is folyamodhatunk foghúzáshoz, pl.: fogból, foggyökérből kiinduló csonthártyagyulladás, a laza rostos kötőszövetben tovaterjedő gyulladás, fájdalmat okozó beteg fog.

Krónikus gyulladást fenntartó fogat, vagy ép fogat is eltávolíthatunk pl. fogszabályozási szempontból. Nem tartozik általában a ún. sebészeti beavatkozások közé, ugyanakkor létezik az ún. sebészeti fogeltávolítás is, melyhez akkor folyamodunk, ha a konzervatív módszerekkel nem sikerül eltávolítani a fogat.

A foghúzás után gondos sebellátás következik. Ha a gyulladt fogat eltávolítottuk a foghúzás után maradt üreget ki kell kaparni. Szükség esetén, ha a vérzés nem szűnik, összehajtogatott gézlapra ráharaptat, majd 15 perc múlva ellenőrzi a thrombus (véralvadás) kialakulását. Amennyiben a vérzés nem szűnik meg, vérzéscsillapítót használunk vagy varratokat helyezünk be.

Mikor kell műtéti úton a fogat eltávolítani?

Amennyiben a fogak nem csak a helyhiány miatt van jelen a probléma, hanem rossz irányba nőnek, vagy beékelődtek a csontba, akkor csak a műtéti eltávolítás lehet a megoldás, melyet helyi érzéstelenítésben, vagy altatásban is végezhetünk. A fog eltávolítás után a gyulladt szövetek kitisztítása következik, majd a varratok behelyezése. Az altatásra vonatkozó leírásokat lásd Fogászati beavatkozás altatásban írásunkban.

Mit kell tenni a műtét után?

A bölcsességfog eltávolítása után páciensnek antibiotikumot kell szednie. Főleg, ha korábban is már gyulladásos panaszok voltak jelen. A gyógyszeres kezelés azért is nagyon fontos, hogy további fertőződés ne akadályozza a gyors gyógyulást.

A műtét után általában szükség van erős fájdalomcsillapítóra is. A jegelés pedig segíti a fájdalmat elviselhetőbbé tenni, és a duzzanat lelohasztásában is segít.

A műtét után egy ideig a rágás nehézséget fog okozni. Érdemesebb pépes ételeket fogyasztani, viszont nagyon fontos hogy az állkapcsot mozgatása folyamatos legyen, hogy a szájzár ne tudjon kialakulni.

A varratok kiszedésére kb. 1 hét múltán kerül sor, mely teljesen fájdalommentes.