Minden, amit a bölcsességfog műtétről tudni érdemes

Ön is olyan fiatal felnőtt, akinek a bölcsességfog növekedése nagy fájdalmakat okoz? Szinte már nem is tud rágni, tünetmentesen elfogyasztani az ételét? Ilyen esetben ne féljen a műtéti beavatkozásba belevágni!

Az alábbi cikkünkben részletese ismertetni fogunk minden olyan tényezőt, amely egy bölcsességfog műtét során felmerülhet.

A bölcsességfog jellemzői

A nevét valószínűleg onnan kapta, hogy a többi foghoz képest csupán hosszú évekkel később fejlődik ki, leginkább csak felnőttkorban. Tulajdonképpen ez a 8. fog, amely a legutolsó helyen nő ki, illetve ez rendelkezik a legnagyobb mérettel is egyben.

A szerepét tekintve semmilyen különleges posztot nem tölt be. Van akinek élete során egyetlen bölcsességfoga sem nő ki, azonban ez semmiféle hátrányt nem jelent.

Mégis mikor merülhet fel egy bölcsességfog műtét?

A fog növése során felmerülő problémák

Számos olyan probléma merülhet fel a bölcsességfog növekedése során, amellyel a birtokosának nagy fájdalmakat okozhat.

A leggyakoribban előforduló probléma, amikor a fog kinő, azonban az íny rajta marad, így közöttük egy úgynevezett tasak alakul ki. Ezekben általában megülepszenek a baktériumok, így okozva komoly gyulladásokat.

Sok esetben fordul még elő, hogy a kialakulóban lévő fog miatt eltolódik akár az egész fogsor. Ennek csak műtéti beavatkozással, a fog eltávolításával lehet véget vetni.

Ritka esetekben a fog állkapocscsonti növekedése miatt bekövetkezhet az is, hogy ciszta alakul ki.

Mi lehet a megoldás az égető problémára?

Kétféle gyógymód létezik a fájdalommal járó kellemetlenségeket okozó fog eltávolítására: a műtét, valamint a foghúzás.

Ezekkel a módszerekkel szabadulhat meg a bölcsességfogától

Az alábbi fogászati kezelések jöhetnek szóba:

A bölcsességfogak húzása: Ez a fajta fogorvosi beavatkozás teljesen általánosnak számít, akár csak a fogtömés, a fogkőleszedés, valamint a gyökérkezelés. Azonban a húzás csak akkor hajtható végre, ha a fog teljesen kifejlődött, nem ferde, valamint íny sem fedi.

A húzás az esetek többségében könnyedén végre hajtható pár érzéstelenítő injekcióval, és egy fogó segítségével, mivel a bölcsességfog gyökere nem túl erős.

Mik a foghúzás utáni teendők egész pontosan?

A bölcsességfog kihúzása után rendkívül fontos, hogy pár napig teljes mértékben kerüljük el az emelést, és hajolgatást. Ezzel párhuzamosan pedig mellőzük az alkoholos italokat, a dohányzást, illetve a csípős, fűszeres ételek fogyasztását.

Fogmosáskor ne köpjünk erőteljesen a vérömleny miatt, mely a fog helyét védi. Helyette, inkább csak folyassuk ki lágyan a vizet, szájvizet a szánkból.

Legalább két napig, feltétlenül kerüljük el a fog helyének sikálását a fogkefénkkel. Azonban ügyeljünk a szájvíz rendszeres alkalmazására.

Bölcsességfog műtét

Bölcsességfog műtét

A műtéti beavatkozás: Műtéti beavatkozásra már több esetben lehet szükség, általában, ha a fog nem képes teljesen kinőni, esetleg az íny alatt okoz kellemetlenséget.

A műtéti tervek után érzéstelenítik a pácienst, majd az ínyt felvágva feltárják a fogat. Ezek után vagy darabokra vágva, vagy egészben kiemelik azt. Csak ezt követően tudják kitisztítani és fertőtleníteni a sebet, majd összevarrni a fogínyt. Teljesen fájdalommentesen!

Műtét utáni szabályok, amiket fontos betartani

Fontos megemlíteni, hogy a műtét után vannak egyes szabályok, amelyet a páciensnek a maga érdekében, be kell tartania.

Az érzéstelenítő hatása alatt, a bölcsességfog műtét utáni evést, ivást, teljesen ki kell zárnia, ugyanis könnyen elharaphatja a száját. Szélsőséges esetben pedig akár fulladásos baleset is bekövetkezhet.

Érdemes könnyű ételeket fogyasztania, mert a rágás komoly fájdalmakkal járhat, főként amíg ki nem szedik a varratokat. Érdemes kerülni a tej és tejtermékek fogyasztását is!

Végezetül pedig nagy figyelmet kell, hogy fordítsunk a szájhigiéniára, ugyanis könnyebben gyógyul a seb, ha napi rendszerességgel fertőtlenítve van.

Részletesebb, átfogóbb képet szeretne kapni a bölcsességfog műtétről? Ez esetben, kérem keressen minket bizalommal az elérhetőségeink egyikén. Had segítsünk a folyamat gyors, gondmentes lebonyolításában!

Posted in Fogfájás, Hasznos tanácsok.