Fogászati csontpótlás – Minden, amit tudni érdemes

Önnek is törött, vagy lyukadt már ki foga, amely helyett egy egyszerű pótlásra lett volna szükség, azonban nem mert orvoshoz fordulni?

Legnagyobb félelme a fájdalom?

Önnek sem kell tovább várnia, hiszen a fogászati csontpótlás nevű legkorszerűbb eljárás teljesen profi, és fájdalom mentes.

A fogászati csontpótlás lényegéről bővebben

Fogászati csontpótlás - Minden, amit tudni érdemes

Műtét a Hermesz Dental Fogászaton

Manapság már rengeteg fogászati eljárás létezik olyanok számára, akik valamilyen oknál fogva elvesztették egy, esetleg több fogukat. A fogászati csontpótlás is ebbe a kategóriába sorolható, hiszen célja, hogy az implantátum beültetése elvégezhetővé váljon.

Lényegében ez egy olyan fogorvosi beavatkozás, amelyre olyan esetekben kerül sor, amikor egy implantátum felhelyezésére lenne szükség. Azonban, sajnos nincs meg hozzá a megfelelő csontállomány. Ekkor jöhet szóba az úgynevezett alsó állcsontpótlás, illetve az arcüreg csontpótlás (sinus lift).

A fogászati csontpótlás nevű beavatkozást két fő csoportra tudjuk osztani. A fogak elrendezkedési helye szerint megkülönböztetünk alsó állcsontpótlást, illetve felső, arc-állcsont pótlást.

A fogászati eljáráshoz szükséges anyagok

Lényegében többféle anyagból is készülhet az implantátum behelyezését szolgáló csontpótló. Használhatunk a csontpótlásra autogén (saját csont), alloplasztikus (szintetikusan előállított) és xenogén (állati eredetű anyagot).

Sokan teszik fel azt a kérdést fogorvosuknak, hogy ezek az anyagok nem veszélyesek-e esetleg valamilyen módon a számukra.

Nos, a válasz az, hogy semmilyen veszélyt nem rejt magában a használatuk. Hiszen nem tartalmaznak mérgező anyagokat. Érdekességképpen: nagyon népszerűek az alloplasztikus anyagok.(szintetikusan előállított). Ezek közül általában a PrémiumBio nevű anyagot szokták alkalmazni, ami majdnem ugyan olyan, mint az emberi csont, így nem okozhat semmilyen problémát. Kisebb csontpótlására minden további nélkül alkalmasak.

Hogyan hiányozhat az implantátum beültetéshez kellő vastagságú csont?

Alsó állcsont, és felső arc-állcsont esetén is hiányozhat a kellő mennyiségű csontállomány.

A laikusokban az első felmerülő kérdés, hogy hogyan fordulhat elő az, hogy kevesebb a csontállomány. Tulajdonképpen itt nem egy teljes hiányról beszélünk, ugyanis a csont a beteg fogak esetén kezd el felszívódni. Egyes esetekben még látható, tapintható, csak már túl vékony, vagy túl kevés a mennyisége.

Testünk ezen részének a funkciója, hogy a rágást elősegítse, valamint végre is hajtsa. Azonban, ha ezt a feladatot nem tudja elvégezni, akkor a szervezetünk érzékeli, hogy szinte feleslegessé vált. Ezért kezd el szépen lassan felszívódni.

Ritka esetekben előfordulhat az is, hogy valamilyen betegség miatt kezd el a páciens állcsontja eltűnni. Ezt okozhatja például a csontritkulás is.

Felső, arc- állcsont esetében a leggyakoribb eset az, hogy az arcüreg és a csont szájüreg felőli felszíne nem elegendő implantátumok befogadására, vagyis kevés a csontkínálat. A felső arc- állcsont esetén az arcüreg és a szájüreg csontfelszínei között végezzük el a csontpótlást, melyet sinus elevációnak vagy sinus liftingnek nevezünk, mely tulajdonképpen arcüregemelést jelent.

Előfordulhat, hogy a felső állcsontban lévő fogak gyökerei benyúlnak az arcüregbe, akkor ott nagy mennyiségű csontvesztesség lehet a fogak elvesztése után.

Abban az esetben, ha az arcüreg emelés műtét során csak kis mennyiségű csontpótló anyagot kell behelyezni, akkor van rá esély, hogy az implantátum beültetésekor legyen a csontpótlás végrehajtva.

Előfordulhat bárhol, vagy akár mindenhol kevés a csontkínálat.

Van megoldás! Mindegyik esetben orvosolható, bárhol legyen a csonthiány.

Csontpótlás menete a következő

  • A páciensen elvégezzük a megfelelő terület érzéstelenítését.
  • Azt a területet, melyet csonttal pótolni szükséges, hogy az implantok behelyezésre kerüljenek, végzünk egy bemetszést a fogínyben, így előtűnik a csont.
  • Ezen az ún. „ablakot” készítünk, hogy láthatóvá váljon az arcüreg nyálkahártyája.
  • Ezen a területen a csontablak néhány milliméter felemelésével rés keletkezik amelybe csontpótló anyagot juttatunk. Így az arcüreg irányába vastagabb lesz a csontállomány. Membránnal fedve bezárjuk az „ablakot”.
  • A beavatkozás a rendelőnkben helyi érzéstelenítésben, fájdalommentesen, igény esetén altatásban végezzük el.

Mi a műtét utáni teendő?

Lehetőleg közvetlenül a beavatkozás után semmilyen ételt ne fogyasszunk, ugyanis az érzéstelenítő hatása alatt könnyen elharaphatjuk a szánkat.

Fontos a megfelelő szájhigiéne is.

A gyógyszeres kezelések (antibiotikum) megfelelő, pontos, fogorvos által előírt mennyiségben és időközönként történő beszedése..

A műtét utáni teendők nem megfelelő betartása esetén akár nagymértékű csont felszívódás is létrejöhet.

A többi teendőről érdemes orvosunktól tájékozódni!

Ahogyan arról is, hogy milyen fájdalomcsillapító módszer hozza majd meg a tökéletes eredményt a későbbiekben.

FONTOS! A műtét utáni teendőkről a páciens egy írásos dokumentációt kap a rendelőnkben.

Amennyiben Ön éppen egy hasonló beavatkozáson szeretne túlesni, kérem, keressen minket bizalommal. Engedje meg, hogy segítsünk a probléma hatékony, gyors, és fájdalommentes megoldásában.

Csontpótló, csontvastagító, csontmagasító műtéttel Önnek is lehet fix fogsora, mely az életminőségét javítani fogja!

Posted in Hasznos tanácsok.