Gyógyszeres fogtömés – Az ideiglenes csoda, amely elűzi a fájdalmakat

Ön is fél az olyan szájsebészeti beavatkozásoktól, amelyeket nem tudnak egy alkalommal befejezni?

Itt a megoldás!

A gyógyszeres fogtömés garantáltan elűzi a fájdalmait a következő fogorvosi látogatásig, de vajon hogyan működik ez egész pontosan?

Ilyen esetben fordulhat elő a gyógyszeres fogtömés

Hermesz Dental Fogászat - Gyógyszeres fogtömés Sopronban

Erre a tömési formára csupán akkor kerülhet sor, ha valamilyen oknál fogva nem tudják a tömést egy kezelés lefolyása alatt befejezni.

Ilyenkor ideiglenes tömés kerül a fogba, amelyről annyit érdemes tudni, hogy egy rendkívül puha anyagból készül, ami felettébb gyorsan kopik a rágás során. Ezek a tömések maximum két hétig használhatók, utána ki kell cserélni őket a megfelelő, tartós, állandó fajtára.

A legfontosabb pedig, hogy mély szuvasodás esetén gyógyszeres tömést is helyezhetnek a betömendő üregbe az idegkamra megóvása érdekében.

A szuvas fogba kerülő gyógyszer szerepe

A gyógyszer lényege, hogy az ideiglenes tömés viselése alatt ne sérüljön meg az idegkamra, valamint a szuvasodással járó fájdalom is jelentősen enyhüljön.

Ennek érdekében használják az úgynevezett kálcium-hidroxid-preparátumot, valamint a üvegionomert.

Az üvegionomer egy fény hatására kötő anyag, amelynek szerepe, hogy alábélelje a tömést. Emellett a kálcium-hidroxid-preparátum segít elkerülni magát a gyökérkezelést. Ugyanis az ideglenes tömés gyógyszer nélküli alkalmazása könnyen a fog gyökereinek elhalásához vezethet.

Fogfájdalom gyógyszeres tömés után

Ámbár a gyógyszeres tömés lényege a végleges bekerüléséig fellépő fájdalmak, illetve a gyökér elhalásának megelőzése, fogunk érzékeny maradhat. Ez pedig sok kellemetlenséggel jár.

A hideg és melegre való érzékenység, valamint a rágáskor felmerülő fájdalom körülbelül 5 napig még teljesen normális tünetnek bizonyul. Ezeknek a tüneteknek fokozatosan, napról napra enyhülniük kell. Azonban, ha mégse ezt tapasztaljuk, mihamarább orvoshoz kell fordulni.

Bizonyos ideig az éjszakai fájdalmak is normálisak lehetnek, a fájdalomra viszont csak a szakorvos által ajánlott gyógyszereket szabad alkalmazni.

A beavatkozás utáni teendők: mit lehet és mit nem?

Bizonyára mindenkiben az merül fel elsőként, hogy mi a teendő a beavatkozás utáni órákban, napokban. Az egyik leggyakoribb kérdés például az, hogy lehet-e utána enni.

Mivel ez egy fogorvosi beavatkozás, amelyhez érzéstelenítő injekciót alkalmaznak, amíg a zsibbadás fent áll, tilos ételt, vagy italt fogyasztani. Napokig kerülni kell a tömés piszkálást mind a nyelvel, mind pedig evőeszközzel, fogpiszkálóval, ugyanis az erős mozgatás hatására megsérülhet.

Az étkezésnél érdemes ügyelni a keményebb élelmiszerek kerülésére, például mogyoró, rágós húsok, főtt kukorica.

A fogápolási szokásokat azonban semmilyen módon nem befolyásolja az ideiglenes tömés, így nyugodtan moshat fogat, illetve tisztíthatja a fogközeit.

Mit tegyünk, ha a beavatkozás után még is kiesik az ideiglenes tömés? Ki segíthet ez ügyben?

Előfordulhatnak olyan esetek, amikor a páciens óvatlansága miatt kihullik a tömés egy darabja, vagy akár a teljes egész. Ilyenkor az a legmegfelelőbb döntés, ha felkeresi fogorvosát. Sőt, akár közvetlenül velünk is felveheti a kapcsolatot.

Fontos viszont, hogy amennyiben csak a tömés egy apró része esik ki, avagy a lyuk fedve marad, érdemes várni még pár napot. Ez idő alatt nem célszerű piszkálni a tömést, továbbá érdemes ügyelni rá, hogy csak lágy ételeket fogyasszon a tömés teljes kihullásának megelőzése érdekében.

Bővebben: fogászati tömések, betétek, héjak

Posted in Hasznos tanácsok.