A letűnt idők veszélyes képviselője – Az amalgám tömés

Ön is hajlamos a fogszuvasodásra, így gyakran kell meglátogatnia fogorvosát, hogy betömesse a fogait?

Tudta, hogy a régebbi időkben gyakorta használt amalgám tömések, akár mérgezőek is lehettek az emberi szervezetre nézve?

Az alábbi cikkünkben részletesen fogjuk ismertetni azokat az okokat, amelyek miatt fokozottan érdemes megfontolnia a tömés cseréjét.

Az amalgám tömés felépítése

Amalgám tömés - ezért kell lecserélni

Az orvostudomány már több évtized óta használja ezt a technikailag hatékony módszert, azonban fontos Önnek is tudnia, hogy az amalgám tömés számos veszélyes anyagból épül fel.

Mik is ezek a veszélyes anyagok?

A tömés matériái között olyan dolgok szerepelnek, mint az ezüst, az ón, a réz, valamint mind közül a legerősebb, legkockázatosabb kemikália, a higany.

A higany hozzávetőleg kicsivel több, mint ötven százalékkal van jelen a tömésben, a többi százalékot pedig, összefoglaló néven a fémpor (tehát az előbb felsorolt anyagok keveréke) teszi ki.

Mik lehetnek az amalgám tömés káros hatásai egész pontosan?

Csak az utóbbi időben kezdett elterjedni az a tény, miszerint az úgynevezett amalgám tömésből mérgező anyagok juthatnak a szervezetbe. Ebből adódóan a lyukas fog kezelése után felmerülhetnek különböző tünetek, amelyek intenzitása a páciens immunrendszerének felépítésétől, valamint a tömések számától is függhet.

Ilyen tünet lehet például a gyomor panasz, a látási zavar, az asztma, a vese rendellenes működése, valamint a fejfájás is. Mindemellett tudósok vizsgálják, hogy az amalgámból származó higany szerepet játszhat-e olyan betegségek kialakulásában, mint a Parkinson-, vagy az Alzheimer-kór.

Hogyan működik, és mikor van szükség a fogtömés kicserélésére?

Vannak fogászati intézmények, amelyek már régóta foglalkoznak az amalgám tömés eltávolításával, illetve cseréjével. Ugyanis ehhez a beavatkozáshoz gondos, megfontolt orvosi kézre van szükség.

Orvosi szakvélemények szerint a csere abban az esetben válik indokolttá, ha a fogíny rosszul reagál, ezáltal gyulladás keletkezik rajta. Persze esztétikai szempontból sem mindegy, hogy milyen tömést, illetve ápolást kapnak a fogaink.

Egy-egy mosoly nagyon meghatározó lehet, hiszen a szájhigiénia az ápoltság első lépcsőfokai közé tartozik, ezért érdemes hatványozottan odafigyelni rá.

Régebbi amalgám tömésünk azonban hátráltathat a mosolygásban.

A régi típusú amalgám tömés színe általában szürkés, így körülbelül olyan hatást kelt, mintha egy alufólia darab lenne a fogunkba ragadva. Van, aki már csak ezért is lecserélteti inkább egy szép és ízléses fehér tömésre.

Hogyan történik az amalgám tömések cseréje?

Feltéve, hogy nagyobb mennyiségben van jelen egy páciensnél a tömés, ügyelni kell rá, hogy maximálisan csak két darab amalgám vehető ki egyszerre.

Erre azért van szükség, mert a szervezetünk már hozzászokott a minimális mennyiségű higany jelenlétéhez, így akár hirtelen, elvonási tünetek alakulhatnak ki.

Amalgám fogtömés csere kofferdám gumival

Amalgám fogtömés csere kofferdám gumival

Emellett orvosunk arra fog még kifejezetten nagy figyelmet fordítani, hogy a csere csakis kofferdám gumival, izoláltan történhet meg. Ugyanis ellenkező esetben a nehézfém, illetve a tömés, érintkezhet a nyálkahártyával. Ez komoly sérülést, és egyéb problémákat is okozhat.

Fogtömés izoláltan kofferdám gumival a Hermesz Dentálban

Tényleg káros az amalgám tömés?

Tény, hogy erős kemikáliákból épül fel a tömés szerkezete, azonban kevés embernél okoz egyenlőre allergiás reakciót, vagy valamiféle egyéb tünetet.

Kutatások szerint 500 darab fölötti amalgám tömésnek kellene lenni egyetlen szájban ahhoz, hogy a higany valóban problémát okozzon a szervezetben. A statisztikák azonban csak akkor lehetnek igazán mérvadóak, ha biztosak vagyunk benne, hogy töméseinket tökéletesen, hibázás nélkül készítették el.

Mi megoldást nyújthatunk a problémára: amennyiben az Ön számára mégis gondot, vagy bizonytalanságot okoz régebbi amalgám tömése nem kell mást tennie, csupán felvennie velünk a kapcsolatot.

Posted in Hasznos tanácsok.