Így mentheti meg egyszerűen a letört fogait – A csapos fog technika

Bizonyára Önnel is előfordult már az a kellemetlen, hétköznapi eset, hogy letört egy, vagy akár több foga is.

Sokan nem tudják, hogy ilyen esetben még lehetőségünk nyílik arra, hogy ezeket a fogakat egyszerűen megmentsük.

Az alábbi cikkünkben azt a letisztult, modern, és hatékony megoldást fogjuk részletesen ismertetni, amelyet Önnek sem szabadna kihagynia!

A csapos fog részletes ismertetése

Csapos fog - fogpótlás

Ki tudja megmondani, melyik fog a csapos technikával felépített? A lenti videóból kiderül!

Talán mindenki hallott már különféle fogpótlási beavatkozásokról, azonban a csapos fog csak mostanában kezdte el felütni a fejét az orvostudományban. Így egy viszonylag újszerű eljárásról beszélhetünk, ezért ismerik egyenlőre még nagyon kevesen.

Ezt a beavatkozást leginkább akkor fogja fogorvosunk ajánlani, hogyha egy olyan állapot áll fent, amikor már fogunknak a nagy részét, pontosabban majdnem több, mint a felét elvesztettük.

Tulajdonképpen ez egy olyan megoldás tehát, amely a fog teljes kiépítéséhez szükséges, viszont ilyenkor már a korona használhatatlanságáról is megbizonyosodott az orvosunk.

Ebben az esetben nincs más megoldás, mint egy bizonyos csapot ragasztani fel a foggyökér belsejébe.

Így néz ki a fogpótlás menete

Jó hír, hogy akik tartanak a fogorvosoktól, illetve a fájdalmas kezelésektől, azoknak sem lesz okuk a riadalomra ennél a típusú eljárásnál, ugyanis majdhogynem teljesen fájdalom mentesen történik meg a fog pótlása.

Ahhoz, hogy elvégezzük a pótlást először is fel kell mérnie az orvosnak azt, hogy a megmaradt csonk milyen mértékben használható fel. Ugyanis gyakran előfordul, hogy röntgennel alátámasztható a csontállomány korrektsége, azaz semmiféle gyulladásra utaló jel nem található. Ilyenkor egyszerűen csak meg kell tömni a gyökér körüli lyukat.

Azonban a másik esetben, amikor fent áll a gyulladás jelenléte, akkor bizony gyökér kezelésre van szükség, amivel megszüntethető a baktériumok általi fertőzöttség.

Ezek után az orvos egy úgynevezett furatot készít, amelybe majd a technikus fogja elkészíteni magát a csapot. Végül ehhez fog majd kapcsolódni a már fognak látszódó forma, amelyre ráépül a már színben is tökéletesen megfelelő korona.

A fogászati beavatkozás során felmerülő problémák, és megelőzésük

Nagyon kevés esetben merül csak fel a csapos fog készítése során bármiféle probléma, azonban ezeket is fontos ismertetni.

Egyes pácienseknél előfordulhat, hogy a bent hagyott gyökér túl gyenge ahhoz, hogy bírja a rágással járó fizikai terhelést, ennek következtében könnyen ketté törhet.

A másik lehetséges ok pedig, hogy a csapra esztétikai okoknál fogva nem a megfelelő korona került.

Mind a két tünet nagyon egyszerűen orvosolható, megelőzhető, még hozzá egy üvegszálas csappal.

Az üvegszálas csap lényegében egy kémiai kötést hoz létre a csonk, valamint maga a csap között, így bármilyen vékony gyökérre ráépíthető. Emellett persze a színe is megegyezik az átlagos fogak színével, ezáltal bármilyen korona ráépíthető.

A csapos fog, amely tulajdonképpen egy csapos műcsonk

Talán az eredeti név (csapos műcsonk) pejoratív hangzása, vagy egyszerűen csak a rövidítés miatt terjedt el a csapos fog szófordulat. Azonban a két kifejezés között egy nagyon eltérő dologra lehetünk figyelmesek.

Régebben az orvostudományban is, mint csapos fog volt ismeretes ez a fogpótlásra specializálódott orvosi eljárás. Azonban a ténylegesen csapos fogak, a szó szoros értelmében véve, bármilyen felmerülő probléma esetén a páciens fogának teljes mértékű elvesztését eredményezték.

A csapos műcsonk esetében, azonban – már ahogy a nevéből is következik – a fogunk épp része megmarad, csupán egy mű csonkra épül rá lényegében.

Érdemes ezekkel a kifejezésekkel tisztában lennünk, nehogy félre értsük egymást a fogorvosunkkal, hiszen akkor könnyen nagy slamasztikában találhatjuk magunkat.

Ez a csapos műcsonk és a fogimplantátum közti különbség

A csapos műcsonk, illetve a fogimplantátum közti különbség abban rejlik, hogy az implantátum esetén már mű gyökérről is beszélhetünk, amely a csapos műcsonk esetében viszont nem áll fent.

Az implantátum tehát a gyökeret pótolja, amelyre ráépül a fej, majd pedig a korona.

Míg a csapos műcsonknál viszont a korona rész az, amelyet pótolni kell, a foggyökér teljesen ép marad, amelyre így rákerül a csap, aztán a csonk, majd végül a korona.

Látogasson el hozzánk! Kérje szakembereink ajánlatát, ha letört fogát megmentené! Egyeztessen időpontot munkatársunkkal, fogorvosaink szeretettel várják Önt!

Posted in Hasznos tanácsok.